В сряда, 11 октомври, президентът на Украйна Володимир Зеленски пристигна на посещение в Брюксел, Белгия. Очаква се държавният глава на Украйна да проведе редица срещи, съобщи РБК-Украйна.

След Румъния украинският президент е на посещение Брюксел. Днес ще има среща на Контактната група по отбраната на Украйна във формата "Рамщайн".

Очаква се Зеленски да участва в срещата в която ще вземат участие още военният министър на САЩ Лойд Остин и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Президентът на Украйна ще се срещне и с правителството на Белгия.

Белгия ще председателства Европейския съюз от 1 януари 2024 г.

Посещението на Зеленски в Румъния

На 10 октомври, президентът на Украйна беше на официално посещение в Румъния. В рамките на посещението Зеленски се срещна с президента на Румъния Клаус Йоханис. Той обсъди сътрудничеството между страните, включително укрепването на противовъздушната отбрана, развитието на авиацията и други отбранителни коалиции, както и ситуацията в Черноморския регион.

Днес в централата на НАТО в Брюксел ще се проведе поредната среща на формата "Рамщайн" за отбраната на Украйна. За същия ден е предвидено и заседание на Съвета Украйна-НАТО. Министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров също пътува за срещата.