В интервю за италианския телевизионен канал Rai1 президентът на Украйна Володимир Зеленски предупреди гражданите на европейските страни да не свикват с войната, защото руският президент Владимир "Путин може да дойде и при вас“.

Зеленски изрази съгласие с мнението на папа Франциск за привикване към войната и намаляване на вниманието на света към случващото се в Украйна – нещо, което той описа като "изключително опасно явление“.

"Той беше прав, това вече се случва. Абсолютно вярно. Срещнахме се с папа Франциск два пъти. Хората дори свикват с факта, че хиляди украински деца бяха депортирани. Първо беше ужас за Европа. Първо ни помогнаха, наскоро дори създадохме международна коалиция“, припомни Зеленски.

В същото време емоциите преминават и хората свикват. И дори в Европа започват да се чуват гласове, че на украинските деца може да им харесва в Русия. "Това е несправедлив подход, но такава е и тезата на папа Франциск - хората свикват с войната“, отбеляза Зеленски.

В същото време президентът на Украйна обясни, че човек може да свикне с войната само от разстояние. "Но когато войната дойде при вас, е напълно невъзможно и неприемливо да свикнете с нея. В противен случай вие сте загубили тази война. Вие сте загубили себе си, дома си, семейството си“, заяви той.

По думите му някои украинци също свикват с войната и това е голямата им грешка. "Някои неща са така, но как да свикнеш, че хората умират, че летят ракети? Разбирате ли, това е невъзможно и това не е нормален живот. Свикваш от разстояние. Когато сме в Киев и има разстояние до фронта, започваме да свикваме с нещо.Това е несправедливо към тези, които са на фронта. Но едно трябва да е ясно: ако сте свикнали тук, докато фронтът е някъде там, някой ден фронтът вече може да е тук, където сте вие, ако не подкрепяте тези, които са на предните линии“, предупреди украинският президент.

Както отбеляза Зеленски, същото е и с Европа - тя е на разстояние от войната. "Слава Богу, че нямате война, но тя може да дойде в Европа, защото си имаме работа с Путин“.

"И когато дойде войната, никой няма да е готов. Първо, никой няма да е толкова готов, колкото Украйна, защото сме във война от дълго време. Армиите на Европа няма да са готови. Ще има шок. Ще има десетки милиони хора в хаос, в изгнание. И къде ще избягат?“, попита Зеленски.

"Къде ще отидат всички в Европа, ако руската армия дойде там? Как ще се защитят? Къде е увереността, че НАТО ще работи? Кой говори за това? Никой не казва на обществото тези подробности, но къде ще отидат всички? Глобална война. Имиграционни процеси и големи, големи, големи загуби“, прогнозира Зеленски.