Президентът на Украйна Володимир Зеленски се надява, че Съединените американски щати няма да спрат да помагат на Украйна, в противен случай Европа няма да може да се справи сама, НАТО ще отслабне и това ще доведе до преразпределението на света.

"Вярвам, че Европа няма да бъде оставена сама. Въпросът тук е сложен. Първо: Европа сама няма да се справи на нивото, на което Украйна получаваше подкрепа преди. Нито с оръжия, нито с финанси. Вероятно, ако цяла Европа обединени, те биха могли да дадат достатъчно подкрепа на Украйна, но Съединените щати имат такова влияние: когато сигналите не са много положителни, те имат същото влияние върху някои лидери в Европа“, заяви държавният глава в пространно интервю пред германския телевизионен канал ARD.

"Затова смятам, че ако това се случи в САЩ, не дай Боже, ще има забавяне на процесите за подкрепа на Украйна – това ще се отрази на обединена Европа.

И тук има последващи проблеми. Първият е недостигът на оръжие и финанси в Украйна. Второ, смятам, че съюзът между САЩ и Европа ще бъде загубен. Трето, самата Европа ще разбере, че това е сигнал: че ако Украйна не издържи и Путин върви напред, това е сигнал от САЩ, че Европа ще остане сама сред страните от НАТО, които ще се противопоставят на Русия.

Това ще бъде сериозна заплаха. Путин ще се възползва от това на 100%. И това ще бъде сигнал да кажем, че НАТО няма да бъде толкова силен“, обясни той.

Според Зеленски, ако Съединените американски щати се откъснат от НАТО, тогава някои други в Алианса ще има различно мнение по отношение на съюза за сигурност, защото те имат икономически отношения с Руската федерация.

Санкционната политика на западните страни спрямо Русия също може да се срине, предполага президентът.

"Затова мисля, че като цяло преразпределение на света, така се нарича“, очерта Зеленски перспективата в случай, че САЩ откажат да помогнат на Украйна.