"Украйна направи всичко възможно, за да държи САЩ настрана от войната, но ако позволи на Русия да спечели, това ще има катастрофални последици за самата Америка", коментира украинския президент Володимир Зеленски в интервю за The New Yorker, част от което е публикувано в УНИАН.

"Ако Украйна не се беше съпротивлявала, Владимир Путин щеше да стигне по-далеч", посочва Володимир Зеленски.

"Първо, около четиридесет милиона имигранти щяха да дойдат в Европа, САЩ и Канада. Второ, щяхте да загубите най-голямата държава в Европа - огромен удар върху влиянието на САЩ на континента. Сега Русия щеше да има пълно влияние там. Вие щяхте да загубите всички - Полша, Германия - и влиянието ви щеше да е нулево", заявява Зеленски.

Той подчертава, че американската общественост трябва да разбере, че самият факт на съществуването на "Украйна не представлява проблем, докато устойчивостта на Украйна е позволила на Америка да реши много други проблеми". Вместо Украйна Русия може да нападне Полша или балтийските държави, които са членки на НАТО, и за САЩ това ще бъде "катастрофа, удар под кръста".

"В този случай определено ще бъдете въвлечени в пълномащабна война, с войски на място, финансиране, инвестиции, а американската икономика ще бъде поставена на военна основа. Така че да се твърди, че сте въвлечени в тази война от дълго време, просто не е вярно. Точно обратното: вярвам, че сме спасили САЩ от тотална война", коментира Зеленски.

Той също така добавя, че ако подкрепата за Украйна отслабне, Русия може "да реши, че това е достатъчно, и да нанесе удар по Полша - например в отговор на някаква провокация от страна на Беларус".

"И сега, след две години и половина ваша подкрепа и инвестиции, за които сме ви много благодарни, можете да умножите всички тях по нула. Америка ще трябва да започне да инвестира отначало, и то във война от съвсем друг мащаб. Тя ще се води от американски войници. И всичко това, бих добавил, ще бъде от голяма полза за Русия", добавя украинският президент.