Украйна предлага на САЩ заедно с други партньори, по-специално Европейския съюз, да сключат специално споразумение за съвместна защита на критичните ресурси, налични в страната, съвместни инвестиции и използване на съответния икономически потенциал. Това обяви президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на  речта си  във Върховната Рада, съобщава кореспондент на Укринформ.

"Украйна предлага на САЩ заедно с определени партньори, по-специално Европейския съюз, част от който Украйна ще бъде, и с други партньори в света, да сключат специално споразумение за съвместна защита на критични ресурси, налични в страната, съвместни инвестиции и използването на съответния икономически потенциал“, заяви Зеленски, представяйки четвъртата точка от Плана за победа.

По думите му точката се отнася до стратегическия икономически потенциал.

"В Украйна са съсредоточени природни ресурси и по-специално критични метали на стойност трилиони щатски долари. Те включват уран, титан, литий, графит и други стратегически ценни ресурси, които ще укрепят или Русия и нейните съюзници, или Украйна и демократичния свят в глобалната конкуренция. Залежите от критични ресурси в Украйна, заедно с глобално важния потенциал на Украйна в производството на енергия и храни, са сред ключовите цели на Русия във войната“, отбеляза президентът.

В същото време според него това е възможност за растеж. "Икономически растеж на Украйна. Икономическо укрепване на Европейския съюз. И това е възможност за САЩ и нашите партньори от Г-7 да работят с Украйна, съюзник, който може да осигури възвръщаемост на инвестициите“, увери Зеленски.

Той подчерта, че икономическата точка в стратегията има тайно приложение, което се споделя само с определени партньори.