Украинският президент Володимир Зеленски за пръв път призна, че украинските военни провеждат трансгранична офанзива на територията на западната руска област Курск, пише ВВС.

Във видеообръщението си късно в събота (10 август) Зеленски заяви, че украинските военни прокарват война на "територията на агресора".

Киев започна изненадващата си атака във вторник, като бързо напредна с повече от 10 км навътре в Русия - най-дълбокият набег, откакто Москва започна пълномащабната си инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

В Украйна столицата Киев и няколко други региона бяха подложени на руска атака с дронове и ракети в ранните часове на неделя (11 август), съобщиха местни служители.

В обръщението си президентът Зеленски благодари на воините на Украйна и заяви, че е обсъдил операцията в Русия с висшия военен командир на страната Александър Сирски.

"Украйна доказва, че наистина може да възстанови справедливостта и да осигури необходимия натиск върху агресора", добави той.

Досега Русия се бори да спре украинското настъпление, като над 76 000 души са били евакуирани от района на Курск, а в три гранични района е наложен "антитерористичен" режим.

Това означава, че властите в Курска, Белгородска и Брянска област могат да ограничават движението на хора и превозни средства и да използват подслушване на телефони наред с други мерки.

Сраженията изглежда са продължили и в събота вечер, като губернаторът на Курск Алексей Смирнов заяви рано в неделя, че има ранени хора при "коварната" украинска атака.

По-рано той съобщи, че 13 души са били ранени късно в събота, когато отломки от свалена украинска ракета са паднали върху многоетажна сграда в областната столица Курск.

Губернаторите на съседните на Русия Воронежка и Белгородска области също съобщиха за украинска атака с дрон през нощта. Те не споменават за пострадали.

В Украйна 35-годишен мъж и четиригодишният му син са загинали в Киевска област, когато фрагмент от ракета е паднал върху жилищни сгради, съобщиха от службите за спешна помощ в неделя.

Още трима души са били ранени, включително 13-годишно дете.

Рано сутринта в неделя кметът на Киев Виталий Кличко съобщи в Telegram, че частите за противовъздушна отбрана "действат" и предупреди цивилните граждани да останат в укрития.

Нахлуването на Украйна в Русия започна във вторник сутринта, когато до 1000 войници, подкрепяни от танкове и бронирани машини, навлязоха в Курската област, съобщи Русия.

Съобщава се, че оттогава украинците са завзели няколко села, а също така заплашват областния град Суджа.

В петък (9 август) се появи видеоклип, показващ въоръжени украински войници, които твърдят, че имат контрол над града, както и над ключово руско газово съоръжение там, собственост на компанията "Газпром".

BBC Verify потвърди, че кадрите наистина са от съоръжението на "Газпром" в северозападните покрайнини на Суджа, на около 7 км от границата с Украйна. Самото видео не потвърждава твърдението, че украинските войски са превзели целия град.

По-рано руски военни блогъри твърдяха, че градът все още е в ръцете на Москва.

BBC Verify потвърди местоположението на друго видео, публикувано в интернет в петък сутринта. На него се вижда как руски конвой от 15 автомобила е повреден, опожарен и изоставен на пътя през град Октябърское, на около 38 км от границата от руска страна.

На кадрите се виждат и руски войници - някои от тях ранени, а други вероятно загинали - сред превозните средства.

Оттогава Москва изпрати подкрепления - включително танкове и ракетни системи - в района на Курск, като заяви, че руските войски "продължават да отблъскват опита за нахлуване" на украинските сили.

Твърдението на Русия не е потвърдено от независими експерти.

В петък Агенцията по ядрена енергия на ООН призова Русия и Украйна да "проявят максимална сдържаност", тъй като боевете се приближават до ядрената електроцентрала в Курск - едно от най-големите подобни съоръжения в Русия.

Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси заяви, че трябва да се вземат мерки, "за да се избегне ядрена авария с потенциал за сериозни радиологични последици".

Електроцентралата се намира на около 60 км североизточно от Суджа.