Президентът на Украйна Володимир Зеленски е посетил Сумска област, където е била проведена Ставката на Върховния главнокомандващ, на която е разгледан въпросът за подготовката на региона за зимата, предава Украинская правда, като се позовава на видео обръщение на Зеленски, публикувано в социалните мрежи.

Според Веленски основният въпрос на Ставката е бил защитата на инфраструктурата и енергетиката на Сумска област с помощта на системите за противовъздушна отбрана.

На срещата са присъствали главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна Александър Сирски, ръководителят на Службата за сигурност на Украйна Василий Малюк, министърът на енергетиката Герман Галушченко, представители на ВВС, от командването "Изток" са докладвали на президента. На ставката са присъствали  и представители на държавните енергийни компании, ръководители на "цялата вертикала между правителството и общините".

 "Има решение за подкрепа на региона, а отделно от това тепърва ще се провеждат срещи по енергийните въпроси на Сумска област, на други наши гранични региони. Преди зимата най-важното нещо е резервът от сили", посочва украинският президент.

По думите на Зеленски, Сирски е представил доклад на Ставката за ситуацията на фронта - Донецките направления, Харковска област, южната част на държавата, пограничните райони, Курската операция. 

Президентът на Украйна Володимир Зеленски посети командния пункт на 82-ра отделна десантно-щурмова бригада в Сумска област, която изпълнява бойни задачи в рамките на операцията в Курска област, съобщиха от Интерфакс-Украйна.

По-рано редица украински медии съобщиха, че ситуацията в Сумска област е критична поради руския обстрел.