Украинският президент Володимир Зеленски поиска повече финансиране от Съединените щати, за да помогне на войските си да се противопоставят на Русия и покани Доналд Тръмп да посети страната му, за да види лично мащаба на конфликта. Зеленски заяви това в интервю за "Meet the Press“ на NBC News.

Украинският президент коментира, че американските войски в крайна сметка могат да бъдат въвлечени в по-широк европейски конфликт с Русия, ако Вашингтон не увеличи подкрепата си.

"Ако Русия ни убие всички, тя ще нападне страните от НАТО и вие ще изпратите вашите синове и дъщери [да се бият]“, заяви Зеленски.

Президент на САЩ Джо Байдън настоя Конгреса да приеме законопроект за разходи от 106 милиарда долара (195.79 милиарда лева), като по-голямата част от парите са предназначени за укрепване на отбраната на Украйна, а останалите са разделени между Израел, Индийско-Тихоокеанския регион и за защита на границите.

Водената от републиканците Камара на представителите на САЩ предложи свой собствен план за финансиране. Миналата седмица Камарата прие законопроект за предоставяне на 14,3 милиарда долара (26.41 милиарда лева) помощ на Израел, но той не включва увеличение на помощта за Украйна.

Американският сенатор Чък Шумър, лидер на контролираното от демократите мнозинство в Сената, заяви, че няма да внесе законопроекта за гласуване, а Байдън обеща да му наложи вето.

В интервюто, излъчено на 5 ноември, Зеленски призова републиканският президент на САЩ Доналд Тръмп да посети Украйна и да види последиците от конфликта след руската инвазия през февруари 2022 г.

Тръмп, който се кандидатира за преизбиране през 2024 г. е яростен критик на подкрепата на САЩ за Киев. В свое изказване той заяви, че може да сложи край на войната за 24 часа, ако бъде преизбран.

"Ако може да дойде тук, ще ми трябват... 24 минути, за да обясня на президента Тръмп, че не може да управлява тази война“, заяви Зеленски. "Той не може да донесе мир заради Владимир Путин.