Президентът на Украйна Володимир Зеленски поиска от украинския парламент да удължи извънредното положение и общата мобилизация с още 90 дни. Зеленски за първи път обяви извънредно положение и обща мобилизация на 24 февруари 2022 г., когато Русия започна инвазията си в Украйна, и оттогава тази мярка беше удължавана няколко пъти, пише The Guardian.

Украинският парламент последно удължи извънредното положение и мобилизацията през ноември 2023 г. до 14 февруари 2024 г., а с приемането на искането на Зеленски тези две мерки ще бъдат допълнително удължени до 14 май. Депутатът Ярослав Железняк напомни, че украинският парламент ще гласува извънредното положение за 10-ти път от началото на войната.

Извънредното положение предвижда, че всички украински мъже на възраст между 18 и 60 години, с някои изключения, нямат право да напускат страната, защото могат да бъдат призовани за военна служба. Доброволците ще получат 2 месеца отсрочка за решаване на лични проблеми и подготовка за мобилизация. Уточнява се и списъкът на неподлежащите на наборна военна служба. В частност това се отнася за освободените в запаса (в рамките на две години от датата на освобождаване) и освободените от руски плен, като те ще могат да се върнат на служба, но само доброволно. Шест месеца няма да бъдат призовавани и уволнените наборници.

Още тази седмица Върховната Рада може да започне разглеждането на законопроекта за мобилизацията. Авторите са взели предвид редица коментари, въпреки че документът не е лишен от спорни моменти и народните депутати подготвят поправки. Прочетете повече за основните промени, новите правила, мерките за укриващите се и възможните срокове за приемане на закона, допълва РБК-Украйна.

Кабинетът на министрите внесе актуализиран законопроект на 30 януари. Както се посочва в Министерството на отбраната, той отчита коментарите на Генералния щаб и народните депутати, тази версия определя прозрачни правила за мобилизация, а също така регулира правата на военнослужещите и наборниците.