Украйна иска да постигне две военни цели през 2024 г. Едната от тях е да лиши руснаците от превъзходство във въздуха. Това съобщи РБК-Украйна, позовавайки се на предаването на срещата между украинския президент Володимир Зеленски и президента на Съединените американски щати Джо Байдън във Вашингтон.

Държавният глава подчерта, че украинските военни вървят напред и тази година са успели да победят Русия в Черно море. По думите му, останките на руския флот са скрити в отдалечени заливи.

На този фон Украйна е създала експортен коридор в Черно море, което допринася за растежа на икономиката на страната и глобалната хранителна стабилност, добави Зеленски.

Според президента Украйна се движи в правилната посока и той иска да обсъди с Байдън "как да засили такова движение“.

"Особено засилване на нашата противовъздушна отбрана и способности да унищожим логистиката на Русия. Нашите цели за 2024 г. са ясни - да лишим Русия от превъзходство във въздуха и да прекъснем нейните настъпателни операции. Това е реално", подчерта Зеленски.

Припомняме, че украинският президент Володимир Зеленски вече втори ден е на посещение в САЩ. Той се срещна с ръководителя на Пентагона Лойд Остин, ръководителя на МВФ Кристалина Георгиева, сенатори и председателя на Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън.

На 12 декември вечерта Зеленски се срещна с Джо Байдън в Белия дом.