Президентът на Украйна Володимир Зеленски планира да се срещне с председателя на съвета на директорите и генерален директор на на един от най-големите банкови холдинги в света - JPMorgan Chase, в кулоарите на Световния икономически форум в Давос, разкриват източици на Bloomberg, като допълват, че целта е издействането на допълнителна помощ за Киев.

Агенцията отбелязва, че JPMorgan съветва Зеленски за привличането на частен капитал за различни проекти за реконструкцията на страната. През септември Мери Ердоус, друг високопоставен представител на JPMorgan, уреди Зеленски да се срещне с финансови лидери на САЩ, за да обсъдят намирането на средства от частния сектор за възстановяване на страната.

В допълнение към срещата с главния изпълнителен директор на JPMorgan, украинският президент планира да се срещне с президента на Швейцария Виола Амхерд и да изнесе публична реч на годишния форум в Давос.

По-рано бе съобщено, че Зеленски ще замине на работно посещение в Швейцария на 15 януари. В рамките му се очаква държавният глава на Украйна да се срещне с председателите на двете камари на парламента, партийни лидери и швейцарския си колега. Освен това Зеленски ще участва в Световния икономически форум и ще проведе редица двустранни срещи.