В интервю за британския телевизионен канал Channel 4 News президентът на Украйна Володимир Зеленски описа като "опасно“ изявлението на Доналд Тръмп за прекратяване на войната в страната му в рамките на едно денонощие и отново му отправи покана да посети Киев.

"Доналд Тръмп, каня те в Украйна, в Киев. Следователно, ако можеш да спреш войната за 24 часа, мисля, че това ще е достатъчно, за да дойдеш“, заяви Зеленски пред британската медия.

По думите му идеята за бързо прекратяване на войната в Украйна на милиардера, който отново влезе в надпреварата за президентския пост в САЩ, предизвиква загриженост.

"Т.е. той казва, че ще взема решения сам – дори не говоря за Русия – без двете страни, значи и без нас... Това предполага, че неговата идея, която никой не е чул, няма да работи за нас, за нашите хора. Той така или иначе ще направи всичко, за да я реализира. И това малко ме притеснява“, президентът на Украйна.

Миналата година Зеленски вече покани Тръмп в Украйна, но бившият президент на САЩ отказа пътуването.

След победата си на първичните избори в Айова, Тръмп обеща, че ако спечели изборите, "много бързо“ ще прекрати войната в Украйна. По думите му се разбира "отлично“ с Путин и "познава“ Зеленски добре, затова възнамерява да организира преговорите им.

По-рано Зеленски коментира думите на Тръмп за бързото прекратяване на войната в Украйна с думите, че опитите за замразяване на военните действия или прекратяване на войната при неизгодни за Киев условия рискуват нападение на Руската федерация срещу страните от НАТО.