Украинският президент Володимир Зеленски призна, че президентските избори в Съединените щати, а именно техният изход, са от решаващо значение за присъединяването на Украйна към НАТО и нейното бъдеще като цяло, пише Financial Times.

"Не знам какво ще ни предложат след изборите (от САЩ). Ние виждаме три различни пътя напред“, отбеляза украинският лидер.

Един от тях е продължаването на подкрепата за Украйна, макар и от съюзници, които все още се "страхуват от някои рискове“, посочи Зеленски. Другите два пътя предполагат, че ситуацията за Украйна ще се подобри или влоши в зависимост от това кой ще спечели президентската надпревара.

"По-позитивно ли ще бъде или по-малко положително, не знам, и това е много чувствително за нашия народ“, заяви Зеленски.

Изданието припомни позицията за Украйна на двамата основни кандидати за президент на САЩ: Камала Харис заяви, че ще прецени възможността за членство на Украйна в НАТО в бъдеще, а Доналд Тръмп разкритикува военната помощ за Киев и уверява, че бързо ще прекрати войната, ако бъде избран.