Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, във вечерното си видео обръщение, за подготовката на кадрови промени на правителствено ниво.

"На правителствено ниво се подготвят кадрови промени", посочва Зеленски.

По-рано той е провел среща с министър-председателя на Украйна Денис Шмигал, на която са били обсъдени резултатите от посещенията на Володимир Зеленски в Харков, Полтавска област, Волин и Ровно.

По думите на Зеленски на срещата са обсъдени "завършването на строителството на съоръженията, основните приоритети на възстановяването на страната, както и ангажирането на хора, способни да осигурят пълното изпълнение на държавните задачи".

Президентът на Украйан също така обяви подготовката на допълнителни мерки, така че повече украински деца да могат да учат онлайн през есента.

На 3 юли Украинская правда, позовавайки се на източници, съобщи, че президентът на Украйна Володимир Зеленски е "уморен" от премиера Денис Шмигал и вероятно планира да го осрободи. Според информацията на УП, първият вицепремиер - министърът на икономиката Юлия Свириденко и ръководителят на борда на директорите на "Нафтогаз" Олексий Чернишов се разглеждат като евентуални заместници на Шмигал.

По време на пресконференция на 15 юли Зеленски е попитан дали са възможни кадрови рокади в правителството в близко бъдеще. тогава той заяви: "ние сме ангажирани с този процес" и са възможни рокади в кабинета.

На 23 юли Върховната рада на Украйна обяви прекъсване на работата до август. Кадрови промени в правителството и всички останали въпроси са отложени за август.