Президентът на Украйна Володимир Зеленски планира да проведе разговори с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган на 21 юли. Това съобщава РБК-Украйна с позоваване на вечерното обръщение на украинския държавен глава.

"Тази вечер планирам да разговарям с турския президент Ердоган. "Черноморският регион, продоволствената сигурност, други важни теми“ ще бъдат засегнати е съобщил Зеленски.

Оттеглянето на Русия от "зърненото споразумение"

Тази седмица прессекретарят на президента на Русия Дмимитрий Песков заяви, че страната му излиза от зърненото споразумение, което позволява износ на украински храни през Черно море. Той подчерта, че според Русия не се изпълняват изискванията по зделката.

В отговор на подобни действия президентът Володимир Зеленски предложи на Турция и ООН да продължат украинския износ без участието на Русия. В момента кабинетът на министрите на Украйана разработва подробен план за превоз на зърно.

Ердоган съобщи по-рано, че планира да проведе разговори с руския президент Владимир Путин. Той иска да обсъди продължаването на "зърненото споразумение".