Украинският президент Володимир Зеленски не изключи руския му колега Владимир Путин да бъде поканен на следващата среща на върха за мир. Той каза това в интервю за Bloomberg, което беше разпространено вечерта на 3 юли.

В същото време Зеленски отбелязва, че ако Русия и Украйна успеят да намерят начин да седнат на масата за преговори, той не очаква Путин да участва лично в тях и "в близко бъдеще“, тъй като смята, че руският президент е "твърде уплашен да дойде“.

В същото интервю Зеленски казва, че Съединените щати и Китай могат да сложат край на войната в Украйна, ако загърбят различията си и действат заедно.

Той е уверен, че Китай може да изиграе "огромна роля“ в разрешаването на конфликта, тъй като Москва е много зависима от своя експортен пазар. Така президентът на Украйна се съгласи с мнението на държавния глава на Финландия Александър Стуб, който заяви, че "Русия сега е толкова зависима от Китай“ и че "едно телефонно обаждане от китайския президент Си Дзинпин би разрешило кризата“ в Украйна.