Президентът на Украйна Володимир Зеленски назначи Евгений Мойсюк за специален пълномощник по изпълнението на международните гаранции за сигурност и развитието на отбранителните сили на страната, съобщава РБК-Украйна.

"Да се назначи Евгений Георгиевич Мойсюк за специален пълномощник на президента на Украйна по изпълнението на международните гаранции за сигурност и развитие на Силите за отбрана на Украйна“, се казва в съотвения указ, обявен във вечерното видеообръщение на Зеленски.

"Създаваме за Украйна принципно нова система за сигурност на отношенията с водещите държави в света и всеки елемент от тези отношения трябва да бъде изцяло изпълнени. За да няма декларативност“, поясни държавният глава.

Той припомни, че Киев вече е подписал споразумение за сигурност с Великобритания и се подготвят такива не само с европейски страни. По думите му всяко споразумение трябва да бъде изпълнено възможно най-бързо.

Мойсюк служи в 25-та отделна въздушно-десантна бригада в Болград като командир на парашутен и разузнавателен взвод в периода 2000-2002 година. Служил е в Ирак като част от украинския мироопазващ контингент, а от 2008 до 2009 година е част от мироопазващата мисия в Косово. През 2012 година Мойсюк става командир на първия парашутно-десантен батальон.

През декември 2014 година той ръководи отбраната на летището в Донецк. На 5 декември 2018 година е удостоен със звание генерал-майор.

От 21 юли 2019 година Мойсюк е командир на Десантно-щурмовите сили на Въоръжените сили на Украйна. На 5 декември 2019 година получава званието генерал-лейтенант.

През 2021 година Зеленски го назначава заместник-главнокомандващ ВСУ.