Украинският президент Володимир Зеленски заяви в сряда, че Русия умишлено е нанесла удари по инфраструктура в Одеса, свързана със "зърнената сделка“ в Черно море, след решението си да се оттегли от инициативата в понеделник, пише CNN.

"Руските терористи умишлено нанасят удари по инфраструктурата за "зърнената сделка“ и всяка руска ракета е удар не само срещу Украйна, но и срещу всички в света, които искат нормален и безопасен живот“, написа Зеленски в Telegram.

"Военните бяха инструктирани да засилят защитата на хората и пристанищната инфраструктура, а външното министерство беше инструктирано да засили контактите с партньорите, за да увеличи натиска върху терористичната държава и да продължи нормалния износ на украинско зърно“.

Това идва, след като началникът на кабинета на Зеленски заяви, че втората нощ на атаки на Русия срещу Одеса показва, че Москва се нуждае от "глад и проблеми в страните от Глобалния юг“.

"Те искат да създадат бежанска криза за Запада. Прави се всичко, за да се отслабят съюзниците и да се намеси политически във вътрешните работи на тези страни:“, отбеляза Андрий Йермак.

Военновъздушните сили на Украйна съобщиха, че за втора поредна нощ Русия е бомбардирала Одеса с бараж от крилати ракети и ударни безпилотни самолети Shahed.