Военните на бойното поле могат да участват изключително във военни операции, но не и в политиката. Ако военен мисли да влезе в политиката, докато е на фронта, то това е "огромна грешка“. Това мнение изрази украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от РБК-Украйна.

"Различни политически сили тласкат военните в политиката. Беше след 2014 г., когато всяка политическа партия искаше някои военни, военни звезди и мисля, че това беше много голяма грешка", каза той.

Според президента, ако един военен реши да се занимава с политика, това е негово право, но тогава той трябва да влезе в политиката и не може да участва във война.

"Ако управляваш война, като си спомняш, че утре ще участваш в политика или избори, тогава на думи и на фронтовата линия се държиш като политик, а не като военен“, заяви той, като повтори, че смята такова поведение за " огромна грешка."

Зеленски добави, че е важно да не се губи абсолютното разбиране за йерархията, тъй като "това не води до единство на нацията“.

"С цялото ми уважение към генерал Залужни и към всички командири, които са на бойното поле, има абсолютно разбиране за йерархията и това е всичко и не може да има двама, трима, четирима, петима. Според закона дори по време на война това дори не може да се обсъжда. Това не води до единство на нацията", заключи той.