"Украйна се стреми да получи покана за присъединяване към Северноатлантическия алианс", това е заявил украинският президент Володимир Зеленски на среща с новия генерален секретар на НАТО Марк Рюте, който на 3 октомври е на първото си посещение в Киев, предава "Укринформ".

"Украйна се фокусира върху някои неща. Що се отнася до НАТО, сега сме съсредоточени върху това страната ни да бъде поканена да се присъедини към Алианса. Това е много важна стъпка. Тя е трудна за постигане. Ние сме съсредоточени върху нея. Ще направим всичко, за да го постигнем", е посочил Зеленски.

Той е добавил, че вторият приоритет в отношенията с Алианса е доставката на оръжия и сиситеми за противовъздушна отбрана.

"Вторият приоритет е оръжията, на първо място, противовъздушната отбрана, приближаването на изпълнението на решението, което беше взето по време на срещата на върха на НАТО във Вашингтон за съответния брой системи Patriot и STAMP-T. Този път се приближаваме до това да получим всичко, което беше обещано на срещата на върха, както и допълнителни системи", е отбелязал президентът на Украйна.