Украинският президент Володимир Зеленски призова НАТО да се обедини за борба с тероризма и отбеляза, че тактиката на ХАМАС в Израел е същата като тактиката на Русия срещу Украйна, предава "Украинская правда“.

"Това е едно и също зло и единствената разлика е, че това е терористична организация, която нападна Израел, а тук е терористична държава, която нападна Украйна“, заяви държавният глава в рамките на видеообръщение пред Парламентарната асамблея на НАТО в Копенхаген.

Той припомни, че израелски журналисти, които са били в Украйна и са били свидетели на последствията от руските зверства, сега виждат същото в родната си страна.

Зеленски също така свърза Иран с нахлуването в Украйна и атаката срещу Израел.

По думите му Иран "не може да каже, че няма нищо общо с това, което се случва в Украйна“, ако продава дронове Shahed на Русия, и не може да твърди, че "няма нищо общо с това, което се случва в Израел“, ако неговите служители обявяват подкрепа за Хамас.

"Докъде може да стигне такова зло? Не по-далеч, отколкото го позволяваме. Нашето единство трябва и може да спре злото. Нашето желание за мир, а не желанието им за кръв, трябва да определя как живее светът. Нашите правила, основани на международното право, а не на опитите им да направят смъртта правило“, продължи той.

Намеквайки за ситуацията в Съединените щати, Зеленски заяви, че "сега не е моментът да се оттегляме от международната арена във вътрешни спорове. Не е моментът да се изолираме. Не е моментът да мълчим или да се преструваме, че терорът на един континент не засяга глобалните дела.

"Европа трябва да бъде активна. САЩ трябва да бъдат активни. Китай, Индия, арабските държави трябва да усетят колко много неща могат да се разпаднат, ако позволят на терористите да постигнат целите си.

Турция, Бразилия и цяла Латинска Америка, Япония, Австралия, Канада, африкански държави, централноазиатски държави, Корея, Пакистан, Индонезия, Карибите, тихоокеанските държави - всички трябва да бъдат активни в защита на живота и международното право. Не трябва да даваме шанс на терора“, подчерта Зеленски.