Във вечерното си видеобръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски косвено потвърди оповестената по-рано в медиите информация за успешен удар с дронове по военното летище "Оленя“ в Мурманската област на Руската федерация. Държавният глава не влезе в подробности, но даде да се разбере за какво точно става дума, отбелязва УНИАН.

"Днес искам да отбележа нашите войници, които водят бойни действия на далечни разстояния, а именно 9-ти департамент на Главното разузнавателно управление. Точност на разстояние от почти 1800 километра! Благодаря на войниците от СБУ“, подчерта той.

През нощта на 27 юли в резултат на операция на украинското ГРУ бяха атакувани руски военни летища в град Енгелс, Саратовска област, Дягилево в Рязанска област и Оленя в Мурманска област. До момента няма официално потвърждение на тази информация.

Ударът на летището в Оленя е забележителен по две причини. Първо, значителна част от руските стратегически ракетоносци, които обстрелват Украйна с крилати ракети, са базирани там. Второ, разстоянието до летището от украинската граница е около 1800 километра, което доскоро беше непреодолимо препятствие за ВСУ.