За първи път президентът на Украйна Володимир Зеленски коментира изтеглянето на Въоръжените сили на Украйна от Угледар, Донецка област. Той го нарече "правилна стъпка, тъй като животът на военните е по-важен от територията". Според него е необходима по-голяма помощ от Запада за възпиране на руските офанзиви, предава Informator.

Държавният глава на Украйна коментира ситуацията в Угледар, по време на съвместна пресконференция с новия генерален секретар на НАТО Марк Рюте. 

"Това са нашите хора, граждани на Украйна, така че е правилно те да се изтеглят и да могат да се спасят сами. Това са абсолютно правилни стъпки. Ето защо ние искаме съответните разрешения. Възможно ли е да се спре Русия без тях? Днес един от начините е да укрепим Украйна", коментира Зеленски.

Той подчертава, че когато Русия "разрушава позициите на нашите войници, трябва да се спасят техните животи, защото те са много по-важни от всяка сграда или територия". За да се спаси животът на защитниците, е необходимо също така да се позволи на Украйна да нанася удари със западни оръжия с далечен обсег дълбоко в руската територия.

"Ние настояваме за използването на оръжия с голям обсег, без подходящи оръжия не можем да спрем Русия, която използва подходящи оръжия срещу нас, унищожава всичко", добавя президентът.

Вечерта на 1 октомври е съобщено, че град Угледар в Донецка област е преминал изцяло под руски контрол. Твърди се, че руските войски са успели да изтласкат Въоръжените сили на Украйна от града.

Украинските военни обаче опровергаха тази информация. На 1 октомври 72-ра отделна механизирана бригада на ВСУ, която две години защитава града, съобщи, че руснаците контролират по-голямата част от угледар. "Въпреки това не се говори за пълна окупация, а тежките боеве продължават", допълва украинската медия.