Президентът на Украйна Володимир Зеленски е възложил на дипломатите да разработят в рамките на Съвета Украйна-НАТО възможността за създаване на коалиция от съседни държави, която да помага за свалянето на руски ракети над украинска територия. Това заявява Зеленски пред журналисти в Деня на военновъздушните сили на страната, предава "Интерфакс-Украйна".

"Трябва да работим върху техническата възможност да има използване на бойна авиация от съседните държави срещу руски ракети, които попадат в Украйна по посока на нашите съседи. На първо място страните от Алианса", коментира Зеленски.

Той подчертава, че решението е "вероятно трудно за партньорите, защото те винаги се страхуват от ненужна ескалация".

"Но ние се борим с това и ще работим по него. По мое мнение имаме добра редакция на нашия съвет Украйна-НАТО. Дадох съответната задача на нашите дипломати да работят с НАТО, така че да има такава среща, така че да се изработи и датата, на която ще можем да обсъдим точно този въпрос", допълва президентът на Украйна.

На 8 юли полският министър-председател Доналд Туск заяви след подписването на споразумение за сигурност с Киев, че Полша ще привлече съюзници от НАТО, за да обсъдят евентуалното сваляне на руски ракети и дронове над територията на Украйна. Туск заяви, че Полша е отворена за подобна инициатива, но според него тя изисква сътрудничество и одобрение от страна на НАТО.

По-късно, на 10 юли полският министър на националната отбрана Владислав Косиняк-Камиш заяви, че Полша няма да сваля руски ракети, които прелитат през Украйна в нейна посока, освен ако няма съответно решение на ниво НАТО.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че е против Полша да използва силите си за противовъздушна отбрана за сваляне на руски ракети над украинска територия.