Президентът на Украйна Володимир Зеленски и главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Валери Залужни изброиха направленията на украинския фронт, където обстановката е най-тежка и напечена, пише "Украинская правда., Залужный в Telegram

 "Авдеевка, Маринка, посока Бахмут, посока Лиман, Купянск, Запорожие, Херсонска област - трудно е на всяко от тези направления“, изброи Зеленски във видеообръщение, разпространено в социалните мрежи

Държавният глава добави, че в понеделник е чул доклади от ръководителите на военното разузнаване Кирило Буданов и външното разузнаване Александър Литвиненко.

Зеленски не разкрива подробности от докладите, но благодари на тези структури за това, че "Украйна знае и ще знае какво готви врагът и как да отговори правилно, мощно, както на земята, така и в Черно море“.

Генерал Залужни от своя страна говори подробно за ситуацията на фронта в телефонен разговор с началника на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ генерал Чарлз Браун.

"Авдеевското, Купянското и Мариинското направления остават най-горещи. Ситуацията е сложна, но контролируема", е заявил той.

В същото време, по думите на главнокомандващия, ВСУ продължават да настъпват по определени направления и нанасят значителни загуби на руснаците в жива сила и техника.

Освен това Браун и Залужни обсъдиха плановете на Украйна за зимния период и отделно се спряха на спешните нужди на украинската армия. На първо място, става дума за снаряди, системи за противовъздушна отбрана и безпилотни самолети.

Те обсъдиха и въпросите за обучението на украинската армия и възстановяването на боеспособността на частите.