Днес, 9 октомври, президентът на Украйна Володимир Зеленски ще пристигне в Хърватия за участие в срещата на върха "Украйна - Югоизточна Европа". Срещата ще се проведе в Дубровник, съобщава HRT.

В Дубровник се провежда срещата на върха "Украйна - Югоизточна Европа". По този повод украинският президент Володимир Зеленски идва за първи път в Хърватия. Заедно с него и премиера на страната Андрей Пленкович е обявено пристигането на президента на Черна гора, президента на Косово и премиерите на Северна Македония, Гърция, България и Албания. По-рано българските власти потвърдиха участието на министър-председателя Димитър Главчев на срещата.

Очаква се и пристигането на сръбския президент Александър Вучич.

Участниците в срещата трябва да приемат общата декларация от Дубровник, чийто текст все още се договаря, но тя трябва да следва пътя на предишните декларации от срещите на върха в Атина и Тирана.

Основните точки на декларацията трябва да включват "осъждане на руската агресия, подкрепа за териториалната цялост на Украйна, включително полуостров Крим, подкрепа за мирния план на президента Зеленски, искане за наказателно преследване на военните престъпления в Украйна, подкрепа за европейската интеграция на Киев и членство в НАТО, когато условията бъдат изпълнени и подкрепа за енергийната сигурност и възстановяването на Украйна след края на войната", пише хърватската агенция.