Президентът на Украйна Володимир Зеленски ще се срещне с турския си колега в Истанбул, предава държавна информационна агенция на югоизточната ни съседка Anadolu Agency.

Двамата ще обсъдят редица въпроси, включително хода на войната в Украйна и Черноморската инициатива за износ на зърно, отбелязва агенцията. 

Според турската страна работното посещение на Зеленски в Турция ще се състои по покана на Ердоган, който многократно е заявявал готовността си да продължи посредническите усилия за разрешаване на конфликта в Украйна. Според Анкара за това могат да допринесат добрите лични отношения на турския лидер с руския президент Владимир Путин и Зеленски.

По-рано тази седмица Министерството на външните работи на Руската федерация обяви, че "няма основания“ за удължаване на зърнената сделка предвид сегашната позиция на Запада и мълчанието на ООН. В документа, цитиран от ТАСС, се припомня, че споразуменията изтичат на 17 юли.

Руското МВнР посочи, че ръководството на ООН мълчи по два "неудобни“ въпроса: безвъзмездните доставки на руски минерални торове за най-бедните страни и саботажа срещу тръбопровода за амоняк "Толиати-Одеса“. В същото време, отбелязват от външнополитическото ведомство  Москва, Западът публично заявява, че не може да има облекчаване на антируските санкции, включително за храни и торове.  При тези условия "е очевидно, че няма основания за по-нататъшно продължаване на Черноморската инициатива, която изтича на 17 юли“.