Президентът на Украйна Володимир Зеленски изпрати писма до Турция и ООН с предложение за удължаване на "зърнената сделка“. Това съобщава РБК-Украйна с позоваване на вечерното обръщение на държавния глава.

Според президента "зърнената сделка" трябва да продължи да работи дори въпреки оттеглянето на Русия. Споразумението между Украйна, Турция и ООН за износ на храни остава в сила и единственото, което е необходимо сега, е внимателното му прилагане и решителен натиск върху Руската федерация.

"Изпратих официални писма до президента на Турция и генералния секретар на ООН с предложение за разширяване на работата на Черноморската инициатива за зърно или нейния еквивалент в тристранен формат – по най-надеждния начин. Украйна, ООН и Турция могат съвместно да осигуряват функционирането на хранителния коридор и проверката на корабите“, подчерта Зеленски.

Той отбеляза, че продължаването на украинския износ е необходимо за всички в света. И всяка държава, която подкрепя това, ще се превърне в "спасител на живот“.

РБК-Украйна припомня, че Русия отказва да изпълни напълно "зърнената сделка“ през последните няколко месеца. По-специално, тя блокира инспекцията на кораби, а също така забрани износа на зърно от пристанище Южни.

На 17 юли, когато договорите изтекоха, Москва обяви, че няма да поднови "зърнената сделка“. Причината уж е, че условията на Кремъл "не са изпълнени".