По време на телефонен разговор с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг президентът на Украйна Володимир Зеленски е обсъдил стъпките за деблокиране на "зърнения коридор“. Това става ясно от публикация на украинския президент в Twitter, цитирана от Украинская правда.

Според Зеленски страните са споделили оценки за текущата ситуация в Черно море и рисковете, които тя представлява за световната продоволствена сигурност.

"Определихме с Йенс Столтенберг и приоритета и бъдещите стъпки, необходими за деблокирането и устойчивото функциониране на черноморския "зърнен коридор“, е написал Володимир Зеленски.

Той е отбелязал също, че е обсъдил с генералния секретар на НАТО изпълнението на споразуменията, постигнати по време на срещата на върха във Вилнюс и по-нататъшните действия по отношение на интеграцията на Украйна в НАТО.

По-рано Володимир Зеленски разговаря  с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

На 17 юли Русия обяви, че излиза от зърненото споразумение.

След това президентът на Турция заяви, че вярва във възможността за продължаване на Черноморската зърнена инициатива след разговорите му с президента на Руската федерация Владимир Путин.