Президентът на Украйна Володимир Зеленски е на посещение в Швейцария, очакват го редица важни срещи, пише украинският Канал 24.

Зеленски ще разговаря с президента

По думите на украинския президент в Берн той ще проведе разговори с ръководителите на двете камари на парламента, лидерите на партии и фракции, и с президента на Швейцария Виола Амхерд.

"Благодаря Ви за принципната Ви подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна", е отбелязвал Зеленски.

Той също така е изразил надежда, че участието на Швейцария в мирната формула и съответният ѝ опит ще помогнат за приближаването на мира въз основа на визията на Украйна.

Освен това ще се проведат разговари и за връщането на отвлечени деца, санкциите срещу Русия и търсенето на механизми за използване на замразените руски активи, сътрудничеството в областта на разминирането, финансовата подкрепа и възстановяването на Украйна.

Предвидено е Зеленски да посети и Давос. Там, по думите на президента, ще се проведат важни двустранни срещи с представители на ЕС и НАТО в подкрепа на евроатлантическата интеграция на Украйна. Ще има и срещи с държавни и големи бизнес лидери за укрепване на отбранителната и икономическата устойчивост на Украйна.