Самолетът на украинския президент Володимир Зеленски кацна в Ирландия на път от САЩ. Там Зеленски бе посрещнат от ирландския премиер Саймън Харис, съобщи телевизионният канал RTÉ.

Самолетът на президента на Украйна кацна на международното летище "Шанън" в Ирландия на път от САЩ, където Зеленски участва в срещата на върха на НАТО и проведе редица срещи, отбелязва ирландската медия.

На летището Зеленски е посрещнат от премиера на Ирландия Саймън Харис, както и от посланика на Украйна в Ирландия Лариса Хераско.

По време на кратко обръщение Зеленски благодари на народа на Ирландия за подкрепата от началото на пълномащабната война в Украйна и за приемането на значителен брой украински бежанци.

Той също така подчерта, че президентът на САЩ Джо Байдън го е нарекъл "президента Путин по грешка" и зави, че ще забрави, защото Съединените щати много подкрепят Украйна, забелязаха от RTÉ.

Зеленски и Харис ще обсъдят войната в Украйна по време на двустранната среща.

"Харис ще потвърди подкрепата на Ирландия за кандидатурата на Украйна за присъединяване към ЕС и ще предложи помощ на хиляди украински деца, принудително депортирани в Русия и Беларус след инвазията. Той ще потвърди членството на Ирландия в международната коалиция, призоваваща за връщането на около 20 000 деца", се посочва в публикацията.

RTÉ добавя, че ирландският премиер също ще изрази съболезнованията си на Зеленски за загубата на цивилни по време на войната, включително атаката срещу детската болница "Охматдит" в Киев по-рано тази седмица.