Контраофанзивата на Украйна е "забавена“ от укрепената руска отбрана, обясни президентът Володимир Зеленски пред CNN в ексклузивно интервю, добавяйки, че му се е искало западните доставки на оръжия да бяха позволили тя да започне "много по-рано“.

По думите на Зеленски в някои райони на страната украинската армия не е могла "дори да си помисли да започне“ атаки, защото не е разполагала със "съответните оръжия“.

"Благодарен съм на САЩ като лидери за подкрепата им за нас... но им казах, както и на европейските лидери, че бихме искали да започнем контранастъплението си по-рано и имаме нужда от всички оръжия и материали за това. Защо? Просто защото, ако започнем по-късно, ще върви по-бавно“, подчерта Зеленски в интервюто.

Украинският лидер добави, че трудностите на бойното поле сега водят до "забавено“ контранастъпление.

"Исках нашата контранастъпление да започне много по-рано, защото всички разбраха, че ако развие по-късно, тогава голяма част от нашата територия ще бъде минирана. Ние дадохме на нашия враг време и възможност да постави повече мини и да подготви своите отбранителни линии“, коментира президентът на Украйна.