Президентът на Украйна Володимир Зеленски посети редица западни столици, за да представи своя план за победа на други ключови съюзници на Киев. Но досега никой не е дал индикации, че ще подкрепи тази стратегия, отбелязва Associated Press.

"Някои партньори изразиха загриженост относно краткия срок, определен от Зеленски, който в края на септември даде на съюзниците само три месеца, за да приемат основните принципи на плана“, пише агенцията.

Досега САЩ бяха основният спонсор на Киев през двете и половина години война. Но президентът Джо Байдън отхвърли исканията за използване на оръжия с голям обсег за нанасяне на удари по определени цели в Русия, страхувайки се от възможна ескалация на войната. Междувременно ескалиращият конфликт в Близкия Изток между Израел и "Хизбула“ отвлече вниманието на Вашингтон.

Очаква се кандидатът на Демократическата партия и вицепрезидент Камала Харис да продължи политиката на Байдън и да запази статуквото. При Байдън помощта на САЩ за Киев, макар и значителна, постоянно пристигаше твърде късно, за да има значителна промяна за украинските сили.

Кандидатът на републиканците и бивш президент на САЩ Доналд Тръмп само обяви, че бързо ще прекрати войната, но не поясни как.

Междувременно Бразилия и Китай предложиха алтернативни мирни планове, които Зеленски отхвърли, заявявайки, че те просто ще спрат войната и ще дадат време на Москва да консолидира разбитата си армия и отбранителна индустрия.