Чехия ще помогне на Украйна с обучението на пилоти на изтребители F-16 и ще дари ударни хеликоптери. Това заяви премиерът на страната Петър Фиала по време на среща с украинския президент Володимир Зеленски, предава РБК-Украйна.

"Чехия ще помогне в обучението на специалисти за самолети F-16 и ще предостави на Украйна симулатор за такова обучение“, заяви той.

Освен това Фиала отбеляза, че днес е потвърдил пред президента Володимир Зеленски, че Чешката република дарява ударни хеликоптери на Украйна, а през следващите месеци още 100 000 броя боеприпаси с голям калибър.

По-рано говорителят на ВВС Юрий Игнат отбеляза, че украинските пилоти все още не са започнали обучение на изтребители F-16. Представители на Украйна сега проучват капацитета на центровете за обучение в Европа. В същото време Дания обяви, че ще може да обучава едновременно до шестима украински пилоти на F-16. Предвижда се също да бъдат обучени до 40 техници за обучение и поддръжка.

В същото време, както заяви ръководителят на Военния комитет на НАТО Роб Бауер, въпросът с предоставянето на Украйна на изтребители няма да бъде решен в краткосрочен план. Въоръжените сили на Украйна няма да получат самолети по време на контранастъплението. Освен това украинският министър на отбраната Олексий Резников отбеляза, че доставки на западни самолети не могат да се очакват преди Нова година.