Украинският президент Володимир Зеленски възнамерява да се срещне с президента на САЩ Джо Байдън в рамките на Общото събрание на ООН през септември. Зеленски коментира срещата в телемаратона "1+1" на ТСН.

Лидерите на страните ще разговарят за резултатите от сътрудничеството. Освен това украинският президент ще се опита да придвижи обсъждането на възможността за нанасяне на удари по руска територия с оръжия с голям обсег, тъй като основната пречка сега е позицията на САЩ.

Зеленски разглежда тази среща с Байдън като последна, тъй като скоро президентството на Джо Байдън ще приключи.

"Ако ситуацията в страната ми позволи да отида на Общото събрание през септември, ще обобщим резултатите от всички предишни срещи с президента Джо Байдън, много се надявам на резултат", заявява той.

Президентът на Украйна потвърждава, че сред партньорите на Украйна все още няма консенсус относно използването на оръжия с далечен обсег на действие в Русия. Но, според неговия опит, при подобни решения е необходимо да се упорства в аргументацията. Украинският президент припомня, че когато е работил по разрешението за използване на съответните оръжия в Крим, тогава също не е имало консенсус.