Президентът на Украйна Володимир Зеленски е заявил, че тази година страната не само ще се защитава, но и ще се подготви за ново контранастъпление. В интервюто  за Fox News украинският президент е заявил, че във война с такава голяма страна като Русия отбраната също е предизвикателство. Президентът е допълнил, че днес това е задача номер едно за Украйна.

Зеленски е коментирал и лятната кампания 2023 г. Той е подчертал, че бързото движение може да доведе до загуба на войници и е необходимо да се мисли за живота им. По думите му подобно нещо е недопустимо за Украйна, тъй като е възможно да загуби всичко, допълва УНИАН. В същото време украинският президент е обявли "нови изненади за руснаците в Черно море".

Югът е важен. Отбраната на изток, където те имат повече от 200 000 войници, също е много важна... И, разбира се, ще подготвим ново контранастъпление, нова операция. Разбира се, не казвам че просто ще стоим отстрани. Зависи от много неща", е коментирал Зеленски.

Държавният глава на Украйна е добавил, че сега ситуацията на бойното поле не е справедлива, тъй като силите на страните не са равни. Украйна се нуждае от оръжия, по-специално от системи Patriot, системи с голям обсег, с обсег 300 км и други видове.

УНИАН припомня, че през януари ръководителят на украинското разузнаване Кирило Буданов заяви, че ново контранастъпление на Украйна може да започне още през пролетта, веднага след като офанзивата на руските сили бъде напълно изчерпана.

Наскоро обаче в интервю за WSJ Буданов промени мнението си. Той заяви, че ако Украйна успее да проведе разумна отбранителна война тази година, то през следващата година украинските въоръжени сили ще могат да предприемат ново контранастъпление.

Основният въпрос е дали западните съюзници са готови да доставят на Украйна боеприпаси за цялата година, докато отбранителните сили се подготвят за тяхната операция, подчертава украинската медия.