"Всеки замразен конфликт е тиха война или тиха окупация, война, която ще пламне отново". Това заявява президентът на Украйна Володимир Зеленски в интервю за The Guardian.

Според него в един момент замразеният конфликт ще пламне с нова сила.

"И ще дойде момент, в който всичко това ще се стопи по една или друга причина. Окупаторът винаги ще намери причина. Трябва му пауза, за да затвърди позициите си на бойното поле. За да разбере къде има дефицит. Знаем го. Имаме същия дефицит, говорим за това открито", отбелязва той.

Зеленски признава, че руснаците имат повече техника, но им липсват опитни войници, артилерийски снаряди и ракети.

"Тази пауза ще е от полза за тях, със сигурност не за нас. Те ще станат по-силни и след това, както беше при Минските споразумения, те ще наберат сила и може да постави ултиматум – да признаете всички територии, да не бъдете в Алианса забравете за евроинтеграцията и ще има много такива условия", допълва Зеленски.

Володимир Зеленски заявява, че разбира мъжете, които не искат да се бият, но подчертава необходимостта от мобилизация.

Както отбелязва британското издание, във вътрешен план най-трудният въпрос за Зеленски сега е мобилизацията. Стотици хиляди украинци доброволно отидоха на фронта в първите етапи на войната, но този запас от личен състав в повечето случаи е изчерпан.

След като чу въпроса за мобилизацията, Зеленски "се намръщи и стана по-официален, отколкото в други моменти от интервюто", посочват от Guardian. Той си спомни историята на една украинка, която срещна в Португалия. Жената му разказа как съпругът й е загинал на фронта и го попита какво ще стане сега, когато има толкова малко патриоти доброволци, отколкото в първите дни на войната.

"Казах й откровено: "Трябва да направим всичко възможно войната да приключи възможно най-скоро", припомня си Зеленски. 

"Но не можем да кажем, че само отначало е имало патриоти. Защото, ако вече няма патриоти на фронтовата линия, тогава защо Путин не ни окупира и не ни унищожи?"

Той признава, че "след две години и половина война, разбира се, това е малко по-различна енергия". Зеленски отбелязва, че разбира тези мъже, които не искат да се бият, но допълва, че е "необходима мобилизация".