През последните пет дни руснаците са изстреляли най-малко 500 ракети и дронове по Украйна. Това съобщи президентът Володимир Зеленски по време на телефонен разговор с британския премиер Риши Сунак. Според държавния глава по време на разговора той е говорил за продължаването на руския въздушен терор срещу украинските градове, предава УНИАН.

"През последните пет дни врагът е изстрелял най-малко 500 ракети и дронове в Украйна. Благодаря ви за значителния и разнообразен принос на Обединеното кралство за силата на украинската противовъздушна отбрана, по-специално с радари, усъвършенствани системи за борба с дронове и ракети“, заяви Зеленски.

Той също така отбеляза, че заедно със Сунак са обсъдили продължаването на отбранителното сътрудничество с акцент върху по-нататъшното укрепване на противовъздушната отбрана и способностите за далечни удари на въоръжените сили на Украйна.

"Отбелязахме продуктивната работа по двустранно споразумение за гаранции за сигурност на Украйна в рамките на Вилнюската декларация на страните от Г-7. Трябва да го финализираме възможно най-бързо. Координирахме и позициите по украинската мирна формула в навечерието на четвъртата среща на съветниците в Давос и обсъдиха подготовката за глобалната мирна среща на лидерско ниво и съвместната работа по конкретни точки от световната формула“, добави президентът.