"Въоръжените сили на Украйна овладяха около 1300 квадратни километра в Курска област на Руската федерация за месец. Това са повече от 100 населени места, Русия изгуби 6000 души, загинали или ранени, тя губи хора и на другите направления". Това е заявил президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на среща на Контактната група за отбраната на Украйна във военновъздушната база "Рамщайн" в Германия, предава "Интерфакс-Украйна".

Според него значителна част от територията в Курска област е била просто изоставена от руските войски, те са избягали. Други територии ВСУ взети под контрола на ВСУ в битка.

"Русия загуби 6000 убити и ранени войници в Курска област, вече няма заплаха от нападение срещу Суми, е добавил Зеленски.

"Виждаме промени в цялостната ситуация. Най-боеспособните части на руската армия участват в разширяването на окупационната зона на наша територия - в Донецка област. (Владимир) Путин не се притеснява за руската земя и своя народ, той просто иска да заграби колкото се може повече от нашата земя", е посочил украинският президентът.

Той е добавил, че офанзивата на ВСУ в Курска област е показала, че "червените линии" на Кремъл не работят, а операцията е повишила морала на украинците.

По-рано, на 6 септември, Володимир Зеленски съобщи, че е пристигнал в Германия за участие в срещата "Рамщайн" и обяви, че ще проведе разговори с министрите на отбраната на САЩ и Германия Лойд Остин и Борис Писториус, както и с канцлера Олаф Шолц.