В обсега на действие на украинския безпилотен ракетоносец с голям обсег "Паляница" - 20 руски военни летища, той ще се изстрелва от наземна платформа, предава УНИАН.

Както се отбелязва в бележка в канала Telegram на украинския президент Володимир Зеленски, по време на 2,5 години пълномащабна война Русия е изстреляла около 10 хиляди ракети от различни видове и повече от 33 хиляди управляеми бомби в Украйна.

Подчертава се, че атаките срещу украинските градове могат да бъдат спрени чрез нанасяне на удари по носителите на тези оръжия - руски самолети на военни летища.

"Вчера беше първото успешно бойно използване на новото ни оръжие – украинската ракета-дрон с голям обсег "Паляница“, разработена от нас за унищожаване на настъпателния потенциал на противника“, се казва в съобщението.

Отбелязва се, че ще има повече безпилотни ракети, "точно както нашите ударни безпилотни самолети с голям обсег станаха по-многобройни, резултатите от които виждаме почти всеки ден“.

Във видеото на UNITED24, което Зеленски пусна, се казва, че в обсега на Паляница има 20 руски военни летища. Разработката му продължава 1,5 години. Ракетата на дрона ще бъде изстреляна от наземна платформа. Двигателят му е турбореактивен.

"Стойността на безпилотната ракета е много по-ниска от аналозите и работата по намаляване на цената и увеличаване на производството продължава“, се казва във видеото.