Държавният глава на Украйна Володимир Зеленски увери, че Киев не обсъжда членство в НАТО в замяна на отказ от окупирани от руснаците територии, предава УНИАН.

"Не обсъждаме това. Но смятам, че тези пълнежи в медиите не са случайни. Очевидно някои партньори може да имат такива мисли. Следователно те не комуникират по тези въпроси директно с мен. Но чрез медиите, разбира се, проверяват градуса. Мисля, че тук всичко зависи от украинското общество“, подчерта Зеленски на среща с журналисти.

В същото време, допълни той, на всички преговори Украйна сега повдига въпроса за гаранции за сигурност.

"Най-хубавото е НАТО. По време на война - покана, абсолютно открита, със силна позиция във всеки формат на дипломация. Смятам, че тази покана не зависи от мнението на Русия. Когато някои други партньори са уверени в това – че са по-силни от Русия, тогава всичко ще бъде положително за нас в този смисъл“, подчерта държавният глава.

В същото време той бе попитан дали Украйна предполага, че може да започне разговор за частично присъединяване към НАТО без окупираните от Русия територии.

"Всички разбират, че по какъвто и път да тръгнем, юридически никой няма да признае окупираните територии за такива на други държави. Второ, защо наблягам на поканата? Защото се дава на страната в международно признати граници. И това е основно нещо за мен: да получа покана по време на войната. Вярвам, че това е силна част от пакета, който предлагаме. Това не е просто покана, а покана, докато войната още не е свършила. А вече какво ще бъде това присъединяване, как ще стане, колко време ще отнеме - това е следващата стъпка, дипломацията. Може да има различни формати“, обясни Зеленски.