Президентът на Украйна Володимир Зеленски заявява, че Украйна не разполага с достатъчно оръжия, за да оборудва дори четири от 14-те бригади, от които се нуждае. В отговор на въпрос по време на интервю с журналиста от CNN Фарид Закария защо Украйна няма боеприпаси въпреки западните пакети с помощи, Зеленски отговаря:

"Има много различни причини. Първо, всичко се случва много бавно. Второ, трябва да обучим 14 бригади. Ние все още нямаме такива, не сме оборудвали дори четири бригади".

Президентът на Украйна отбелязва, че заради това Украйна ще трябва да започне собствено производство на дронове, което обаче не е достатъчно.

Зеленски също така отбелязва, че по време на осеммесечното забавяне на решението на Конгреса относно американската помощ за Украйна са били използвани всички резерви.

"Използвахме всичко, което можехме. Прехвърлихме това, което имаме в резервите, и това, което имаме в складовете или в резервните бригади, от които се нуждаем в момента. Взехме всичко, което имаха - всичките им оръжия“, заявява той.

На 10 септември Forbes съобщи, че 11-те нови бригади, които се формират в състава на Въоръжените сили на Украйна, не разполагат със съвременни оръжия и трябва да бъдат оборудвани с оръжия от съветските запаси.

Според журналистите новите, но зле оборудвани части заменят старите, но много по-добре оборудвани бригади. А те от своя страна се изтеглят от контактната линия на изток - в някои случаи след година и половина непрекъснати боеве.

На 26 август Forbes съобщи, че командването на ВСУ е започнало да формира нови механизирани бригади, които да се сражават с руската армия през 2025 г.