"Украйна вече проведе няколко онлайн срещи с руски представители по плана за бъдещи преговори за прекратяване на войната", съобщава украинският президент Володимир Зеленски на среща с журналисти, предава "Интерфакс-Украйна".

Президентът на Украйна добавя, че "ще има още срещи онлайн и офлайн".

"Казахме, че сме готови да видим Русия на втората среща на върха, защото всички наши съюзници, включително и най-близките ни, които са на наша страна и винаги са против руската агресия, всички казаха, че Русия трябва да бъде на втората среща на върха. Защото Русия е във война срещу Украйна. Не може да има край на войната без една от страните", заявява Зеленски.

Той също така добавя, че Украйна активно работи по план, който ще се превърне в "основа" за преговори с Русия във всякакъв формат, като "три точки от него вече са готови".

"И както заявих по-рано в началото на ноември целият план ще бъде готов. Това ще бъде началото и основата за разговори във всякакъв формат с Русия. Във всеки формат, с всеки неин представител, защото ще има план и нещо, което да се покаже. Ако не им хареса, реакцията им към конкретиката ще бъде ясна, а не просто общо - не искаме нищо и ще продължим войната", обяснява Зеленски.

На 29 март 2022 г. Украйна и Русия проведоха преговори в Истанбул. През втората половина на пролетта преговорният процес стигна до задънена улица.

На 15 юни 2024 г. вестник New York Times публикува документи за мирните преговори между Украйна и Русия.

Според публикуваните документи конфликтните въпроси са били нивото на въоръжение на въоръжените сили на Украйна, условията за потенциалното членство на Украйна в Европейския съюз и някои украински закони за езика и културата, които Русия е искала да бъдат отменени.

На 14 юни, преди срещата на върха за мир в Швейцария, на която Русия не беше поканена, Путин обяви своите "условия" за прекратяване на войната срещу Украйна.

Руският президент Владимир Путин заяви, че за да се прекратят бойните действия, Украйна трябва да "изтегли войските си" от териториите на Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област в рамките на административните граници, и поиска Украйна да откаже да се присъедини към НАТО.

На 16 юни украинският президент Володимир Зеленски заяви в Швейцария, че истанбулските преговори на Украйна с Русия са се провалили заради ултиматумите на руската страна.