"Ударите по руските военни бази, които са разположени дълбоко в тила на Руската федерация и се използват за изстрелване на ракети по граждански обекти в Украйна, не са риторика, а план". Това е заявил украинският президент Володимир Зеленски на съвместна пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг във Вашингтон, предава УНИАН.

"Разбира се, ако искаме да победим, ако искаме да вземем надмощие, ако искаме да спасим страната си и да я защитим - трябва да премахнем всички ограничения. Говорих за това с партньорите - с лидера на Великобритания, с президента на САЩ, с генералния секретар (на НАТО) Йенс Столтенберг, с всички тях", е посочил Зеленски.

Държавният глава на Украйна е заявил, че повдига тази тема с много конкретни факти. По-специално той е заявил, че Украйна разбира от кои военни бази руснаците атакуват Украйна и къде са разположени различните видове руски оръжия, които се използват за нанасяне на удари по Украйна.

"И ако те ни нападнат и убият децата ни в болницата, възниква безумният въпрос - защо да не можем да отговорим и да атакуваме тези военни бази, от които изтребителите ни нанасят удари с управляеми бомби или ракети? Убиват децата ни. Така че за мен - това не е реторика, това е реален план. И то за нашия народ, не само за войниците", е заявил Зеленски.

Президентът е подчертал, че това "вече е план за цялата държава".

"Чакаме от нашите съюзници и съм сигурен, че нашите приятели съюзници ще разберат всичко това", е подчертал Зеленски.

Държавният глава е добавил, че е получил добър сигнал от британския министър-председател Киър Стармър.

"И аз се надявам, че ще вземем такива решения. И, разбира се, отново, ако наистина искаме Украйна да бъде на картата (на света) и да няма Путин, който нападна половината планета - трябва бързо да направим много конкретни стъпки", е подчертал Зеленски.