Сега на няколко участъка на фронта - именно там, където руските окупационни войски са съсредоточили максимума от резервите си, се е създала изключително тежка обстановка за украинските войски.

Това заяви във видеообръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски, разказвайки за пътуването си до украинските позиции на Купянското направление. Според него руските войски се възползват от забавянето на помощта за Украйна.

"И това са много осезаеми неща. Дефицит на артилерия. Нуждата от противовъздушна отбрана на фронтовата линия и по-голям обхват на нашите оръжия. Работим колкото е възможно повече с партньорите, за да възстановим и разширим подкрепата. Отделно искам да благодаря на всички украинци и украинки, всички наши компании и нашите партньори, които вече са създали производство на оръжия, производство на снаряди, дронове и средства за радиоелектронна борба – ново производство, което увеличава оборотите“, добави той.

Президентът отбеляза, че сега е невъзможно да се осигурят всички нужди само благодарение на собствените възможности на Киев, но всеки месец Украйна добавя към своята сила и възможности.