Днес четири държави предоставят или са в състояние да осигурят на Украйна именно онези оръжия с голям обсег, които могат да помогнат за прогонването на Русия от украинската територия и да спасят живота на цивилното население.

Това заяви украинският президент Володимир Зеленски по време на съвместно изявление пред медиите с премиера на Ирландия Саймън Харис, предава УНИАН.

"Трябва ни разрешение да използваме оръжия с голям обсег точно от онези страни, които ни предоставят това оръжие с голям обсег. И това зависи от тях (тези страни). И това, честно казано, не зависи от коалицията на всички приятелски партньори, на всички страни по света“, отбеляза държавният глава.

Той подчерта, че това решение зависи от конкретни държави: САЩ, Великобритания, Франция и Германия.

"Само тези четири държави или предоставят, или са в състояние да предоставят, точно онези оръжия с голям обсег, които могат да ни помогнат да изтласкаме Руската федерация от нашата територия и да спасим живота на цивилни във всички градове: Полтава, Лвов, Харков, Киев, Днепър, Кривой Рог всеки ден губим хора и именно от тези четири държави зависи нашата сила в решаването на тези проблеми“, подчерта Зеленски.