Русия може да използва евентуално взривяване на Запорожката АЕЦ, за да спре контранастъплението на въоръжените сили на Украйна. Това е заявил президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на пресконференция с премиера на Испания Педро Санчес в Киев, съобщава РБК-Украйна.

 "Има сериозна заплаха, защото Русия е технически готова да предизвика локална експлозия на станцията, която може да доведе до избухване. Ние обсъждаме всичко това с нашите партньори, така че всички да разберат какво прави Русия, защото трябва да намерят логиката. Освен че са терористи, има и логика в техните действия“, е заявил той.

Зеленски е добавил, че руснаците могат да провокират взрив в АЕЦ-а и да изглежда, че не са го направили.

"Защо? Да покажат, че тази война е опасна за света. Да я провокират по такъв начин, че те да не са я направили. За информационното пространство, за да се страхуват хората от нея, за да започнат по-късно партньори, които са скептици (да искат): спрете политически Украйна, спрете нашите контранастъпателни действия“, е заявил президентът.

Според него украинската страна е обсъждала много с партньорите преминаването на станцията под контрола на Украйна.

"И също така е важно всичко да бъде проверено по време на прехвърлянето на контрола върху станцията от Русия на Украйна. Защото може да има дистанционен взрив. За да заявят по-късно: "Тогава всичко е под контрола на окупатора, всичко е добре, но сега има ... моля ви, има изход. Това е важен момент“, е заявил Зеленски.

Заплахата от терористична атака над АЕЦ "Запорожие"

Наскоро президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че руските сили се готвят за терористична атака в АЕЦ-а, последвана от изхвърляне на радиация. А началникът на Главното разузнавателно управление Кирил Буданов съобщи, че руските войски са минирали охладителя на станцията.

След това разузнаването на Украйна многократно напомня за плановете на руснаците, а наскоро е съобщено, че те намаляват присъствието си в станцията.