Украинският президент Володимир Зеленски заявява, че Владимир Путин търси начини да "пречупи украинския дух" и планира да атакува атомни електроцентрали в Украйна и цялата енергийна мрежа, предава Sky News.

В обръщение към Общото събрание на ООН в Ню Йорк украинският президент припомни нападението на Русия през 2022 г. срещу ядреното съоръжение в град Запорожие, което сега се контролира от силите на Москва.

"Русия унищожи всички наши топлоелектрически централи и голяма част от нашите водноелектрически централи. Ето как Путин се подготвя за зимата, надявайки се да накара милиони украинци да страдат. Путин иска да ги остави на тъмно и насила Украйна да се предаде", допълва той. 

Украинският президент предупреждава, че всяка атака с ракети или дронове срещу енергийната система на Украйна може да доведе до "ядрена катастрофа".

По-рано Министерството на енергетиката на Украйна заяви, че "Кремъл се готви да атакува украинските ядрени съоръжения. Ако това се случи, целият европейски континент ще бъде застрашен от радиация". Също така украинският министър на външните работи Андрий Сибига съобщи, че "по данни на украинското разузнаване Русия подготвя удари срещу критични обекти на ядрената енергетика в Украйна преди зимата".