Подкрепата на НАТО ще спре апетита за агресия на Путин, е заявил украинският президент Володимир Зеленски на съвместна пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, предава Sky News.

Столтенберг е заявил категорично, че "бъдещето на Украйна е в НАТО" и че съюзниците са "нетърпеливи" да демонстрират подкрепата си за Зеленски и страната му.

Генералният секретар на НАТО е отбелязал, че съюзниците вече са се договорили за "значителен" пакет от мерки за Украйна, включващ помощ в областта на сигурността, обучение и предоставяне на "минимална база" от 40 млрд. евро военна помощ през следващата година.

Володимир Зеленски е подчертал, че подкрепата на НАТО за Украйна е "решаваща" и ще помогне да се спре "апетитът за агресия" на руския президент Владимир Путин.

Той е заявил че е "уверен", че Украйна ще се присъедини към НАТО и ще "направи всичко", за да се случи това.

Според украинския държавен глава по време на заседанието на Съвета Украйна-НАТО могат да бъдат взети мощни решения.

Володимир Зеленски е съобщил и, че по време на заседанието на Съвета Украйна-НАТО, което ще се проведе по-късно на 11 юли, във Вашингтон, се планира да се обсъди предаването на изтребители F-16 и ПВО на Украйна.

"Ние разчитаме на противовъздушна отбрана, F-16, разрешение да удрят руските терористи там, където са. Ние ще обсъдим тези въпроси днес", е заявил украинският президент.