В интервю за американския телевизионен канал ABC News президентът на Украйна Володимир Зеленски подчерта, че войната е "по-близо до завършване“, отколкото мнозина смятат, и призова съюзниците да укрепят армията на Киев.

"Планът за победа е да укрепим Украйна. Ето защо ние молим нашите приятели, нашите съюзници да ни укрепят. Мисля, че сме по-близо до мира, отколкото си мислим. По-близо сме до края на войната“, увери Зеленски.

Медията отбелязва, че Зеленски многократно е призовавал САЩ и Великобритания да премахнат ограниченията върху използването на ракети с голям обсег, които те предоставиха на Украйна за поразяване на цели дълбоко в Русия.

Руският президент Владимир Путин обаче предупреди, че използването на западни оръжия за удари по руски цели ще се разглежда като сериозна ескалация на войната и пряко предизвикателство от страните от НАТО.

Искането на Зеленски идва на фона на интензивни боеве в Източна Украйна и седмици след операцията на ВСУ в Курска област в Русия.

В интервюто за ABC News Зеленски каза, че Путин се "страхува“ от Курска област.

"Той е много уплашен – защото хората му видяха, че не може да защити цялата си територия. Зеленски добави, че само от "силна позиция“ Украйна може да "натисне Путин да прекрати войната“.